Hrvatska je još uvijek dosta tradicionalna zemlja i neke stare običaje još uvijek ljudi žele zadržati, a jedan od tih običaja jest svakako izobilje u jelu i piću te puni stolovi na svakom od događanja i fešti.
Ovdje svakako moramo izdvojiti da se tu u prvom redu ističu naše tradicionalne svadbe na kojima ima hrane i pića u izobilju i gdje stolovi svakako pucaju po šavovima od tolike hrane koja se na njima poslužuje – jednostavno nema više ni trunke mjesta da se nešto na te stolove stavi, kao što se po domaće kaže: ni igla više ne bi stala na njih.
Ovakvi običaji sežu daleko u prošlost kad se baš i nije živjelo u takvom izobilju nego se ljudi živjeli puno skromnije nego danas i stolovi kod kuće nisu svaki dan bili tako puni hrane kao što je to danas. Tada je stvarno puno više smisla imala činjenica da se samo na tako posebnim slavljima kao što su vjenčanje moralo ugostiti svatove čim bolje moguće d se taj dan ljudi najedu preko grla i stolovi budu prigodno bogati svime što nisi imao za pojesti svaki dan. Tada su se gosti znali najesti i prejesti za narednih nekoliko dana i na taj način stvarno znati da su bili u svatovima prije toga jer je sve bilo posebno i nesvakidašnje.
U današnje vrijeme takvo izobilje i takvi svadbeni stolovi više nemaju toliko smisla kao nekad jer smo svi punih želuca i bez posebnih želja kad se radi o hrani i piću. Upravo zato jer nam je sve dostupno i svaki dan možemo popiti i pojesti gotovo sve što nam padne na pamet.
Upravo zbog toga bismo možda morali promijeniti ovakve navike i da današnji moderni svatovski stolovi budu manje krcati hranom i sadržavati manje količine, ali nuditi posebnost i raznolikost koja nam u današnje vrijeme ipak nije svakodnevica.