Različiti muški i ženski satovi sa vrlo različitim cijenama

Današnji muški i ženski satovi stvarno imaju velike razlike u cijenama, pa je prirodno da se pitamo svi jesu li te razlike u cijenama opravdane ili ne. Dugogodišnji sam urar pa  ću probati malo dotaknuti se ove teme.

Sa kvarcnim mehanizmima kad su muški i ženski satovi u pitanju možete da imate malo širi dijapazon cijena. Zavisi od kojih materijala bi firma pravila sat. Ja bih bio sretan da mogu da prodajem Darwil sat u svom obrtu. Ako je u pitanju mehanički sat, usporedio bih ga sa Seiko 5. Neka bude malo skuplji, ali da bude za 150-200 Eura jeftiniji od švicarskih mehaničkih satova, a da bude malo skuplji od japanskih mehaničkih satova. Ne mora odmah da svi muški i ženski satovi ide preko 400-450 Eura za mehanički sat. Ne bi smjelo da se ide preko 400 Eura. Sve zavisi koji je mehanizam u pitanju.

Naravno da ne mogu ljudi da naprave krono sat mehanički, sa štopericom, za 400 Eura. Treba tu razdvojiti da li je u pitanju mehanizam, 3 kazaljke i datum, da li je multifunkcionalni sa brojčanikom sa datumarima, ili je kronometar. Ne može sve da se svede na cijenu od 400 Eura. Satovi 3 kazaljke i datum, ne bi smjeli da idu preko 370 Eura. Takvi muški i ženski satovi su česti, mehaniku ima i Swiss Military, Roamer, Doxa. Da se stavi unutra ETA mehanizam 2824, sat ne bi trebao da prijeđe 400 Eura. Da bi bio konkurentan na tržištu.  

Različiti muški i ženski satovi sa vrlo različitim cijenama

Ako bi unutra bila kvalitetna mašina, vrlo rado bi ja i sam imao u prodaji i na servisu takve satove. Za svakog ozbiljnog proizvođača bitno je da imaju logistiku u dijelovima, dobro snabdijevanje, nabavku, dostavljanje. Pravi muški i ženski satovi bi trebali biti ovako pravljeni jer je to urarski biznis i na tome treba i ostati. Hoću da servisiram u urarskoj firmi te satove i da imam njihove satove u radnji i za prodaju.